Waarom een instructievideo?

2 februari 2022

Waarom een instructievideo?

Een instructievideo is een makkelijke manier om de klant uitleg te geven over alle stappen die hij moet zetten voor het gewenste resultaat. Bovendien hoef je als zender de instructie maar één keer vast te leggen wat tijdbesparend is. Je kennis wordt opgeslagen in een videovorm die je steeds opnieuw kunt gebruiken. Slim en handig!

In een instructievideo presenteer je stap voor stap handelingen die de kijker kan uitvoeren. Hierdoor verhoog je de gebruiksvriendelijkheid van een product of dienst. De klant weet meteen wat hij aan je dienst of product heeft.

Een instructievideo is bijna net zo goed als een uitleg in het echt maar is tijdbesparend. Je kan een locatie, product of dienst duidelijk presenteren met beeld, gesproken woord, ondertiteling en geluid. Niet te vergelijken met een instructie op papier!

Voordelen van een instructievideo

 1. Besparing van tijd van zender en ontvanger
  De klant hoeft niet meer voor een instructiebijeenkomst te komen of hoeft niet de klantenservice te bellen. Jij hoeft dus niet steeds opnieuw de instructie te geven.
 2. Makkelijk, laagdrempelig en eenduidige informatie overdracht
  Mensen kijken liever naar een korte video dan lappen tekst lezen.      
 3. Kennis wordt langer vastgehouden
  Jij als zender hoeft slechts één keer de instructie vast te leggen.
 4. Tevreden klant, tevreden opdrachtgever!
  Een instructievideo verhoogt de klanttevredenheid.

Handige tips voor het maken van een instructievideo

 1. Zorg dat beeld en geluid van professionele kwaliteit is.
 2. Zorg dat de video aansluit bij de doelgroep.
 3. Zorg dat de video kort en duidelijk is.
 4. Zorg dat de video makkelijk vindbaar is voor de ontvanger.

Onlangs heb ik een reeks instructievideo’s gemaakt voor het Centrum voor Natuur en Milieueducatie Amersfoort. Dat bleek veel voordelen te hebben. Voorheen werden instructiemiddagen voor leerkrachten steeds opnieuw georganiseerd voor de themales die ze geboekt hebben. De leerkrachten kwamen in de middag – na een hele schooldag – nog naar het CNME voor een uitleg over de aanstaande themales. Sommige leerkrachten moesten de instructiemiddag missen en moesten het doen met een draaiboek op papier. De educatiemedewerker van het CNME moest elke keer de spullen klaar leggen, de zaal reserveren en zich voorbereiden. Nu is de instructievideo van slechts een paar minuten standaard opgestuurd naar de leerkrachten die de desbetreffende les hebben geboekt. De juffen gebruiken deze ook in de klas om de leerlingen te laten zien wat de bedoeling is. Zo is iedereen goed voorbereid voor de mooie natuurlessen bij het CNME!

Hoe kan jij het beste een instructievideo inzetten?

gratis adviesgesprek over jouw instructievideo

Home Blog Waarom een instructievideo?